Grzyby marynowane w occie to jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów, stosując różne rodzaje grzybów bądź zmieniając przyprawy dodawane do zalewy. Zdecydowanie najprostsze do stworzenia są jednak podgrzybki marynowane w occie. Każdy sobie z nimi poradzi – nawet największe beztalencie kulinarne.
Krok 1 – przygotowanie grzybów
Gotowanie należy rozpocząć od zakupu odpowiednich grzybów. Powinny być one miękkie i dosyć twarde, aby nie rozwaliły się podczas gotowania. Koniecznie trzeba je bardzo dokładnie oczyścić, usuwając z ich powierzchni nawet najdrobniejsze plamki.
Kilogram oczyszczonych podgrzybków należy włożyć do dużego garnka i pokryć wodą. Całość można lekko posolić i trzymać na ogniu przez ok. piętnaście minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 – przygotowanie zalewy
Gdy grzyby będą się gotować, można zabrać się za tworzenie zalewy, bez której podgrzybki marynowane w occie nie miałyby żadnego smaku. Będzie się ona składać wyłącznie z trzech głównych składników.
Do garnka należy wlać dwie szklanki wody, pół szklanki octu oraz dwie, pokrojone na mniejsze części cebule. Całość należy jeszcze przyprawić, dodając do mikstury niewielką ilość cukru, soli, pieprzu, kilka listków laurowych oraz parę ziaren ziela angielskiego. Zalewę należy zagotować.
Krok 3 – łączenie
Delikatnie podgotowane podgrzybki należy odcedzić na durszlaku i przepłukać chłodną wodą, obniżając ich temperaturę. Następnie można je przełożyć do wysokich słoiczków i zalać przygotowaną wcześniej marynatą.
Słoiki trzeba bardzo szczelnie zamknąć i następnie obrócić do góry dnem, aby je zakonserwować. Można także pasteryzować je w większym garnku, by od razu móc się nimi zajadać.
Krok 4 – wykorzystanie
Przygotowane w ten sposób podgrzybki marynowane w occie należy już tylko odpowiednio wykorzystywać. Można traktować je jako dodatek do obiadów bądź tworzyć z nich niepowtarzalne i oddzielne dania.
Fantastyczny smak ma między innymi smażony makaron uzupełniony mięsem z kurczaka i podgrzybkami marynowanymi. Można go połączyć z niewielką ilością śmietanki, aby uzyskać kremowy sos. Taki posiłek będzie i bardzo smaczny, i niesamowicie wartościowy. Warto go zaproponować całej rodzinie.
Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net