Wiedza o wpływie odżywiania na wszystkie aspekty życia człowieka na stałe weszła do popularnego obiegu. Wielu osobom nie jest obojętne, jakie konsekwencje dla ich zdrowia w przyszłości będą miały codzienne obiady w postaci frytek czy burgerów. Smaczne i zdrowe przekąski, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, to lepszy wybór.
Dlaczego suszyć żywność?
Odwadnianie żywności, aby przedłużyć jej trwałość, to metoda powszechna na całym świecie od wieków. Tak przygotowane mięso, grzyby czy suszone warzywa zachowują wiele ze swojej wartości odżywczej – następuje głównie utrata witamin C i A, które warto uzupełniać z innych źródeł.
Produkty żywnościowe pozbawione wody stają się w dużej mierze odporne na rozwój grzybów i bakterii, więc mogą być przechowywane znacznie dłużej, niż przed wysuszeniem. Jakiekolwiek oznaki zepsucia łatwo zauważyć (takich produktów oczywiście należy się pozbyć od razu, a w przypadku pleśni – także wszystkich sąsiadujących z nimi).
Lekkie, zajmujące niewiele miejsca suszone warzywa bez problemu można włożyć do torebki i zabrać do pracy jako przekąskę. Spożywanie ich zapewnia szybki zastrzyk energii dla organizmu – szczególnie jest widoczne w przypadku suszonych owoców, bogatych we fruktozę. Co więcej, zapewniają one układowi pokarmowemu wysokie ilości błonnika, nieodzownego dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Suszone przekąski na każdą okazję
Pogryzanie suszonych warzyw solo to tylko jedna z możliwości zaserwowania sobie tej prozdrowotnej bomby. Warto dodawać je do sałatek, a także do gotowanych potraw. Wrzucone do sosu pomidorowego, zupy minestrone czy nadzienia do tortilli, pod wpływem gorącej wody odzyskają swój kształt sprzed suszenia, a potrawom dodadzą niezwykłego smaku.
Suszone pomidory po krótkim moczeniu w gorącej wodzie posłużą do przygotowania wyjątkowego pesto – jego robienie nie potrwa więcej, niż 2 minuty. Aby obniżyć jego kaloryczność, zamiast tradycyjnego sera dobrze jest sięgnąć po dodatek drożdży nieaktywnych (płatków drożdżowych), a tłuste orzeszki piniowe zastąpić dynią lub słonecznikiem.
Gorący kubek z suszonych warzyw to kolejna propozycja na ekspresowy obiad. Wystarczy zalać je wrzątkiem, dodać ulubionych przypraw i pozostawić na kilka minut pod przykryciem lub na gazie, a w tym czasie przygotować błyskawiczny makaron ryżowy.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.